Archive for the 'un-imaginable' Category

17
Mar
09

enchek lembu.

ini adalah cerita benar.

ade kaitan dengan yang masih hidup dan dengan yang telah mati.


ok.


ceritanya bermula begini.

setelah habes majlis kat rumah abg jatt (previous entry) dalam pukul 5 ptgkitorang pun bersiap2 utk balik ke KL…esok keje maa..

tp disebabkan ade beberapa keadaan yg tak mengizinkan, maka bertolak la kitorang dlm pukul 11 mlm…walau hakikat perancangannya utk gerak before 9 mlm…

takpela..

dari kuala terengganu, hujan renyai2..pastu setelah setengah jam perjalanan, hujan turun membasahi bumi dengan sangat lebat…sehinggalah ke kemaman…(k.trg – kemaman: dlm lbh krg 2 jam perjalanan)

papa dalam keadaan segar dan fully alert.

sume org dah tdo dlm kete..kali ni blk ke kL bersama2 dgn kitorang ialah adik mama n adik papa…

(adik papa akan turun kat UIA gombak..adik mama akan turun kat UiTM shah alam..)

“truut..truut…” (bunyi ringtone sbenarnya..tp tak ingat lagu ape..)

ssepupu papa (bkn yg kawen tu) call..die bgtau ade air melintas / air naik kat jalan..sebelah dgn api besar kat pusat pemprosesan gas di kerteh

wokeh..roger n out..

n as informed..memang air naik..tp still boleh lalu..tapi kena slow2..tp kalo orang yg taktau mengenai ewujudan air tu, sure redah dgn kasar n laju..psl kawasan tu gelap..n ia boleh menyumbangkan kepada pemberhentian fungsi enjin…

lucky for us.alhamdulillah..thanks jan (sepupu papa)


okeh.mari kita teruskan perjalanan…

since hujan still lebat…n renyai selepas kemaman…papa sentiasa alert n caautios kalo2 ade lagi fenomena yg sama…kelajuan kereta sgt konsisten – 90km/j.

then kitorang asampai kat sg.ular, cherating…iini adalah bypass utk masuk ke highway LPT – Lebuhraya Pantai Timur melalui exit Jabor.

semasa kat atas bypass sg ular ni…papa terbau something yg kurang enak pada sistem pernafasannya…


“bau apekah ini..?”


mama terjaga dari tdo..

“papa, rasanya rayyan berak ni..next hentian lps masuk LPT kita stop kejap…”


okla.patutla bau semacam je..

rayyan nih…


then..ttiba papa rasa pening2..rasa macam loya kat tekak..rasa nak muntah…

“eh..ni bau cam hanyir..cam bau darah..”


ahh…perasaan je nih…maybe psl byk makan gulai daging kat rumah abg jatt before blk tadi…


ok.


kita masuk LPT.

semasa melalui Hentian Sebelah Kuantan, kitorang tak berhenti pun..psl kesian rayyan tdo..malas nak kejut..maybe next hentian la kot stop kejap.


baiklah.ceritanya bermula di sini.


mase tu di kilometer 226.3 arah kuantan ke kL.

pukul 2.25 pagi. 16 mac 2009.


papa dlm keadaan segar..

papa layan lagu kat Hot.fm

hujan renyai..(tp bila kita drive, hujan nampak mcm lebat..)

kelajuan hanya 100 km/j.

konsisten.

berada di lorong kiri (lorong utk kete2 slow…).


tiba2…


zuupppp…….!

“laju gile bmw nih…200km/j kot…”


then…eh..bwm tu seakan2 mengelak something…

then………….


papa nampak beliau.

papa nampak beliau berdiri di lorong papa.

papa tekan brek.

kereta masih bergerak. jalan licin.

dan….tanpa amaran mahupun bunyian dari mulut beliau…….


BAMMM..!!!!


oh…!!

tidak..!


papa telah melanggar seekor enchek lembu yang agak besar yang berwarna kuning ke-oren2-ngan….!!!


ahh..sudah..!


semua orang terjaga..

mira n rayyan nangis psl terkejut.

mama, adik mama dan adik papa terkedu n blur


kereta akhirnya stop.

selepas 100 meter dari tempat pertemuan.


papa cuba gerakkan kereta ke emergency lane di kiri..

kereta berasap..

cermin depan pecah..melengkung ke dalam..tapi tak berderai.maybe sebab tinted / treated glass…

bumbung atas kemek..juga melengkung ke bawah..


papa rileks kejap..

tenangkan keadaan…mira n rayyan masih menangisterkejut.

semua orang selamat..tiada kecederaan..just dahi mama je sakit.terhantuk ke head-rest seat papa…

then after 20 / 30 minit.. mira n rayyan dah stop menangis…


papa amik payung..keluar kereta..

pihak MTD PRIME (penyelenggara highway LPT) dah ade kat sebrang jalan…then pajero polis peronda tiba..diorang cross jalan..cek keadaan kitorg..letak skittle n signal light…polis pergi kat mangsa kemalangan iaitu Enchek Lembu, yang telah meninggal dunia itu dan letak skittle berlampu utk alert pemandu2 lain…nasib baik semase penghentaman berlaku tiada kenderaan lain di belakang…


dlm kereta panas.

aircond dah habis.radiator pecah.bateri dah habis.

maka berpanas la summer org dlm kete. papa cuba bukak tingkap kete sekadar mampu dibukak n berdiri la papa kesejukan di luar kereta..


menggigil…


ok.

dah penatla  menaip.

kita pendekkan citer.


pihak MTD tow kete kitorang ke tol yang terdekat di hadapan iaitu tol exit Gambang.


then…

dugaan lagi.


berlaku pula satu kejadian mistik….!

jeng..jeng..jeng…!


kereta sedang ditunda.kitorang kat dlm terjungkit ke atas dan ke hadapan.

rayyan dah tido di pangkuan adik mama.


tiba-tiba mira menangis.


“tu..tu….! “

“nak..nak…!”


sambil menangis2 dan sambil tunjuk2 kat cermin depan yang pecah dan melengkung ke dalam dan dipenuhi darah2 dan tah*2 lembu di bahagian luarnya…


ahh…sudah…


papa cuba bagi apa2 aje yg ade kat dashboard.

nanak..!! (tak nak)

“tu..tu…….!!!!“


papa ambil botol air mineralSpritzer.


papa baca Yasin.

papa baca Al-Ikhlas.

papa baca Ayat Qursi.


mama sapukan pada muka mira.

alhamdulillah. mira tenang. dan stop menangis.


tak sampai 10 minit.

“tu..tu….! “

“nak..nak…!”


dan berterusan sehinggalah 10 minit kemudian.

air mineralSpritzer sudah tidak membawa kesan apa2..


slps tol gambang.


kitorang stop kat surau selepas tol.

semua turun dan masuk ke surau.

barang2 pun angkut sekali.


dan akhirnya mira tenang sepenuhnya.

terus excited..lompat2, gelak2 n main2 dgn adik mama n adik papa…


huh.

seram kejap.


then..sepupu papa, jan, patah balik..walhal jarak diorang dgn kitorang adlah dlm selang 45 minit jarak masa perjalanan.sian jan…

sementara tunggu jan sampai, papa tumpang mamat tow a.k.a seorang pemilik bengkel di kuantan ke balai polis gambang. buat report.mase tu dah pukul 345 pagi.

dengan kelajuan menaip enchek polis itu, report selesai direkodkan pada pukul 6 pagi..!

ape2 ajela enchek polis…


jan sampai.barang2 angkut masuk gen2 jan.then bersempit dan berpadat la kitorang berempat di belakang, bersama barang2 yg diriba psl boot tak muat dah.


aduyaiii.


then sampai gombak, adik papa turun..

lega.

then sampai shah alam, adik mama turun..

lega.

then sampai putrajaya, kitorang turun.

lega.

then hantar mira n rayyan ke rumah babysitter diorang..

lega.

then papa n mama angkat barang masuk rumah…

lega.

then papa n mama tdo.

legaaaaaaa….!!!!!


maka,

begitula kisahnya tentang Enchek Lembu.

hood depan terkopak at both sides..

hood n cermin depan melengkung..

cermin depan melengkung ke dalam..

cermin depan melungkung ke dalam..tapi tak pecah sebab treated / tinted glass...




today is..

July 2017
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

yg lepas2…