11
Apr
10

pindah….

this blog had officially closed and inactive.

we had moved to http://nafiiz.blogspot.com/

🙂

07
May
09

anugerah terindah

us.
hari ini 7 haribulan Mei tahun 2009 Gregorian.
hari ini 12 haribulan Jamadil Awal tahun 1430 Hijriah

hari ini hari Khamis.

hari ini amira dah berusia 1  tahun 7 bulan dan 18 hari.
hari ini juga rayyan dah berusia 5 bulan dan 5 hari

seronok tengok perkembangan anak2..
keletah anak2..
kakak dengan perangainya..
adik dengan perangainya.

sudah hampir 2 tahun menempuh segala cabaran dan dugaan dalam menjaga, membesar, mendidik, mengajar, membelai anak2..

alhamdulillah...segalanya berjaya dihadapi dan ditempuhi dengan sabar, tabah dan cekal...

penat.....?

tak aihhh..

hishh..! 
mane tak penat..!
tambah2 lagi skrg.
mira dh makin pandai macam2..
dari bercakap, kepada bermain, kepada merajuk, kepada marah2, kepada nangis2..
rayyan pn asyik excited je bila tengok kakak dia..

tapi, sangat seronok melihat perkembangan anak2..
telatah anak2..

kakak dengan perangainya..
adik dengan perangainya.

yang asyik di fikiran adalah cabaran2 esok hari.
betapa besar dan beratnya tanggungjawab yang dipikul.
ia bukan semudah menekan butang UNDO-REDO di skrin.

semoga dipermudahkan.
amin.


Melihat tawamu
Mendengar senandungmu
Terlihat jelas dimataku
Warna - warna indahmu

Menatap langkahmu
Meratapi kisah hidupmu
Terlukis jelas bahwa hatimu
Anugerah terindah yang pernah kumiliki

Sifatmu nan s’lalu
Redakan ambisiku
Tepikan khilafku
Dari bunga yang layu

Saat kau disisiku
Kembali dunia ceria
Tegaskan bahwa kamu
Anugerah terindah yang pernah kumiliki

~~
Belai lembut jarimu
Sejuk tatap wajahmu
hangat peluk janjimu
lagu Anugerah Terindah...?
tu Sheila on 7.


ini Anugerah Terindah na.f.i.i.z .
antara anugerah2 terindah.
29
Apr
09

they…


they.

they are our kids.
they are our lovely kids.
they are our precious kids.

the princess was born on 19 09 2007.
the prince was born on 02 12 08.

the princess is Tengku Amira Zahra.
the prince is Tengku Rayyan Akid.

the princess is now 1 year, 7 months and 10 days old.
the prince is now 4 months and 27 days old.

the princess is now weights 12kg.
the prince is now weights 6.2kg.

the princess ::
::talks so many things..
::talks almost about everyhing..
amira
::knows to coddle the prince { dik..! ngan..angis.. (adik..jangan..nangis..) }
::drinks her milk a tin per week..(argh!)

amira

::eats on her own..(but most of the time nak papa suap..)
::knows when its time to sleep..(kdg2 lajak jgk sampai kul 3pg br tdo..ishh..!)
::knows when its time to bath..(kdg2 tanak mandi..!)

amira

::reads books alone..
::reads magazines alone (pastu nak koyak2..ishh.!)

amira

::knows and alert animals and their sounds..
::knows and alert vehicles and their sounds..

amira

::always ask papa or mama to sing kids' songs..{ anyi..! agu..! (nyanyi..lagu..) }
::and currently having a crush with Elmo's World

amira...penat dah....


the prince ::
::murmured umm..umm...
::easily laughs...(as well as cries..uhh..!)

rayyan

::knows to scratch his head when its itchy...
::fast alert on everything that moves...

rayyan

::always want to be on mama / papa 's shoulder..
::only sleeps on his belly..

rayyan

::making bubbles...
::dripping water from his mouth..(lebih2 lagi bila tgk orang makan..)

rayyan

::biting everything close to his mouth..
::gripping things for a few seconds..

rayyan

::drinks from his mom at nights..and formula milk at days..(S26)
::just started to eat soft cereals...

they are our priceless kids.
25
Apr
09

rayyan

kali ni akhirnya dapat jugak capture video rayyan gelak2..
tp susah betul...psl bila dia nampak lampu merah kat henset papa tu, terus stop gelak..

ishh..

video ni diambil masa dalam kete...
kualiti video agak kurang,walaupun dgn N95.
psl dah malam..n kena cover2 henset di sebalik seat papa tanak bagi rayyan nampak lampu merah tu..
so,gelapla sikit...

apa2 pun...
layannnn...zasssss...
17
Apr
09

jangan marah2…

”tak suka betul la dia tu..dia ingat die bagus sangat nak sound2 org macamtu….bla..bla..bla..!”

”haa..ni nak citer psl satu mamat (/minah) ni…korg tau tak..bla..bla..bla...”

”haritu aku ke mid valley.,tgh window2 shopping tu kan, ttiba adala sorg makcik ni ngan anak die.dahla pakaian ntahpape..pastu pulak, bla.bla..bla..bla…..!.

ehemm.

Selamat Hari Jumaat Semua.

ni apehal pulak berdialog2 pagi2 jumaat nih..?
ade kisah ke?

bukannnn.

sempena hari jumaat yg baik dan mulia ni..cuaca pun menarik..langit terang..biru..
rasa terdetik pulak utk menulis tentang satu fenomena yang, dan telah, menjadi kebiasaan bg hampir semua org skrg ni.

apedia?

MENGUMPAT.             bosan nya..nak kasik ceramahla tuh.
psstt....
ceramah tak ceramah.
meh sini duk diam2...baca dulu.
mende tak elok suka sgt baca..mende2 elok cepat je nak larik..!

ok.
ni actually nak citer tentang a blog n the blogger.

ape tuh blog2..? 
malasla nak citer detail psl tu..baca sendiri….
yg nak dikisahkan ni tentang perangai kita2 ni di dalam berblog..
bila berblog..gaya bahasa mmg dah best..isi2 pun best..entry2 pun seronok…enjoyable readings.
tp…melalui apa yg n.a.f.i.i.z (kitorg) perhatikan..most blogger at least mesti ade satu entry tentang luahan perasaan. 

kita tanak sembang psl luahan terhadap suami /  isteri/ adik bradik / inlaws
ni about other people..either about someone we know very2 close, friends, or strangers.

tak dinafikan..there are events and situations yg kita mmg menyampah / sakit hati / tak puas hati / geram / bengang / benci / marah / meluat / whatsoever 1001 more reasons lagi…

kita dapat bersabar or buat tak tau bila berdepan dgn situasi / orang at the moment it happens.

tapiiii…balik je umah (or mostly nya kat opis je kot..? hehe..) bukak pc / laptop, log in blog, terus update blog dgn nadi2 dan denyutan2 jantung yg tak mampu dikawal lagi dah. nak meletup rasa…keyboard tu pun makin tenggelam je abjad2nya..

”tak suka betul la dia tu..dia ingat die bagus sangat nak sound2 org macamtu….bla..bla..bla..!”

”haa..ni nak citer psl satu mamat (/minah) ni…korg tau tak..bla..bla..bla...”

”haritu aku ke mid valley.,tgh window2 shopping tu kan, ttiba adala sorg makcik ni ngan anak die.dahla pakaian ntahpape..pastu pulak, bla.bla..bla..bla…..!.”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“ biarla aku nak tulis hape pun…aku punya blog..! ”

“ korang susah ape...aku kacau korang ke…?! ”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

hahaha…

tu antara familiar or usual respons from the respective blogger.
dalam tak sedar..kita sebenarnya sedang mengumpat.
mmgla ia hanya / sekadar luahan perasaan kita..utk personal diari kita.

tapi kalo diari yang dibuat dari helaian2 kertas pulpa, lain citer.psl kita simpan bawah bantal.
ini online diari..a weblog…satu dunia baca..

tapi it still backbiting…whatever the reasons are.
niat tak menghalalkan cara…

sometimes,at a moment, n.a.f.i.i.z rasa mcm kesian pulak pd orang yg di’umpat’ tu..he/she maybe does or maybe doesn’t has a blog…n he/she is ‘being eaten alive’….

aduyaiii…

ok..ok..
not to offend anyone here..sesape yg baca entry n.a.f.i.i.z (kitorg) kali ni, kitorang takde nak target2 or to attack sesape..baik kawan mahupun lawan (kalo ade lawan la..) dan juga bukan sebab kitorang pernah terkena.

ini sekadar mengingatkan.
kita kan kawan2..
sometimes kita betul.sometimes kita salah..
nak dengar tanak dengar, terpulang pd masing2…

and n.a.f.i.i.z tak kata sumer blogger macamtu..
ade yg takde entry2 cenggitu…and kitorang pn tak pernah lagi ade entry2 mcmtu..(hopefully never la…)

oklah..
panjang2 sgt pun korang makin menyampah pulak nak baca nanti.
tak pasal2 ada entry tak puas ati kat n.a.f.i.i.z pulak nanti…

ishhh….!

maka..
renung2kan…
dan selamat beramal….                                 ...hehe…
08
Apr
09

Genting Highland

setelah 2 minggu lebih dlm pc, barulah ade masa yg sesuai utk menghapdate blog ini..
mcm biasala..lambat lagi..huhu…

okeh.
to the point.

22 march lepas (di boldkan kerana lama sgt dah…hehe…),
mama, papa, mira, rayyan..
bersama2 adik papa (untie yah) n his husband (uncle adam)
adik papa (uncle mie) n his wife (untie nadia)…n adik papa (untie jie)..
telah ke Genting Highland…!

pada mulanya ia tidak dirancang..hanya ad-hoc decision pd mlm sblmnya (slps
blk hot air balloon)…

mlm tula baru kalut cari blk sweater2 utk mira and rayyan
naseb baek ada..
tp sayang betul..rayyan blum pernah ada sweater…!

so,nak tak nak.....
terpaksala rayyan pakai kakak mira punya..!

aiseh..kaler pink la pulak..! takpela..janji
ada..nak cari lain pun tak sempat dah..!

cuaca menarik..tak hujan…
kitorg gerak dari putrajaya dlm kul 1030pg..
sampai dlm kul 12tghr..

sumer game kitorg layan..
kecuali space shot..tak sempat..psl ramai sgt orang que..
mama n papa pn tak ketinggalan..
nasib baek ade adik2 papa..sumer gilir2 jaga mira ngan rayyan..
tp dlm lbh kurang pukul 3ptg ..kabus makin tebal…nasib baek mira
ngan rayyan ade baju sejuk…

gambar yg last2 pun tak clear sgt..psl kabus terlalu tebal…
n also kamera papa sudah habes bateri...ishh…
(terlupa re-charge lps amek hot air balloon..) 

wokeh..
citer banyak pun tak guna..

so..
mari kita layan saja gambar2 itu..….

dik wan n dik hanif..next cuti skolah kita pegi lg..jgn risau…hehe…
untie jie:untie yah::before masuk theme park....miramama:mirarayyan::kena bungkus...sejukk....!uncle adam::aaaaaahhh....!mama:untie jie::before terbang...mama:untie jie::terbaannggg....!untie ya:uncle mie:papa::before diterbangkan....mira::main air 1mira:untie jie::main air 2mira::main air 3mira::main air 4mira:untie yahmama:rayyan::kabus semakin tebalmama:rayyanrayyan gelak...rayyan::tgk ape tu...?rayyan::layan perasaan sorang2...mama:rayyan:untie yah:miramira::main pasir 1mira::main pasir 2mira::main pasir 3mira::main pasir 4mira::main pasir 5mira::main pasir 6mira::main pasir 7::japlaa....!untie yah:unite jie:mira::layan je mira main pasir...mira:untie yah:uncle adam::naik belon 1mira:untie yah:uncle adam::naik belon 2papa:mira:untie yah:uncle adammamamamauntie yah::adik papa no.2untie yah:uncle adam::pengawal tangga bersinga...untie ya:uncle mieuntie ya::wife uncle mie..untie jie::adik papa no.5untie jie::adik papa..untie jie:uncle mie::adik2 papa...untie yah:uncle adam:uncle mie:untie ya::senyum2..happy2 masa roller coaster baru panjat peak..untie yah:ucle adam:uncle mie:untie ya::aaaaahh........!papa:mama:untie jie::queue utk naik roller coaster...mama:untie jie:papa::dlm roller coaster..papa duk depan..lagi thrilled..mama:papa:mira::main baling2 gelang ke botol2...untie yah:untie jie:uncle adam::naik kapal dlm kabus...mira usik2 adik...papa:mama:mira:rayyan
31
Mar
09

1st Putrajaya Hot Air Balloon Festival 2009

mira tido atas bahu papa...


selalu macam ni…

event dah lama habes..baru la blog ni di update…huhu..

salahkan papa mira..

bz sgt.


mama cuma tau taip aje…hehe…


ok.

kali ni nak citer tentang 1st Putrajaya Hot Air Balloon Festival 2009.

event ni first time buat kat Putrajaya..sambutan meriah yang amat..

ia berlangsung dari 20-23 march 2009.

kali ni kitorg pergi dgn adik papa…


nak wat camana..kete kat workshop lagi (setelah peristiwa enchek lembu)

isk….isk…

belon badut...

belon2 baru di panaskan...

pagi sabtu tu papa mira pergi opening ceremony, dgn group2 photographer nya…

kitorg pergi ptg…sbb pagi n tghr takde apa sgt…

just VVIP n VIP je yg dapat naik..

tiket untuk public naik balloon tu pd sebelah ptg, dibuka utk dijual pd public pd pukul 7 am.

tapii…7 15 am dah habes…!

ape kes..!


apa2 pun..dapat tgk pun jadila…

tapi Ya Allah….

ramainya umat…!


maklumla..sume jakun ngan belon terbang…

termasukla kitorg…

hahaha…


layannn…zasss….

masih tak cukup panas...

topi katak yg comel....

belon2 dah terbang..bestnya kalo dapat naik...

belon dah terbang..mira tido lagi..

rayyan tak berkelip tgk belon2 terbang....

seronoknya rayyan...

terbang tinggi....




today is..

July 2017
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

yg lepas2…